Áfonya, fekete

Név:


kokojza, feketekokojza, áfinya, kukojsza, havasi meggy, fenyves bogyó, pozserovek, borovicska

Leírás:

A fekete áfonya kisebb termetű, dús ágas kis cserje, zöld, szögletes ágakkal. 15-60 cm-re nő meg

szára dúsan elágazó, ágai szögletesek, zöldek

Levelei rövidek, szórtállásúak, laposak, vékonyak, kopaszok, szélük finoman fűrészelt. Levelei élénkzöldek, rövidnyelűek, 1-3 cm hosszúak. ősszel lehullanak

Virágai zöldesvöröses színűek, a levelek hónaljában 2-4 cm hosszú kocsányon csüngnek, s gömbösek, korsó alakúak

A termés kék bogyó, leve lilás, Termése kékesfekete, hamvas, sötétvörös levű bogyó, szagtalan, íze savanykás-édes, kissé fanyar, Termése kékesfekete színű, lédús, borsószem nagyságú, sok apró magvat tartalmazó bogyó

Virágzás:

Tavaszi virágzás 3-4 héten keresztül, május június közt

Érés:

Nyáron és kora ősszel

Élőhelye:

lucfenyves, lombhullató cserjék családjába tartozik és erdei fenyvesekben, bükkösben fordul elő
Savanyú talajokon, lucosokban, erdei fenyvesekben, bükkösökben és fenyéreken tenyészik
Savanyú tölgyes és bükkös erdők talajának lakója. A sekély, savanyú talajú erdők jellegzetessége.

Gyűjtése:

július - augusztus

Feldolgozás:

Felhasználási részek:

gyümölcse, levele

Hatások:

fokozza a szem alkalmazkodó képességét a csökkent erősségű fénnyel szemben, amit szürkületi vakságnak nevezünk, javítja a gyűjtőerek és verőerek rugalmasságát, legalábbis hozzájárul ezek fenntartásához, csökkenti a hajszálerek törékenységét, a visszerek gyulladását, gátolja a vérrögképződést.
Magas a csersav- és foszfortartalma, kitűnő vértisztító gyümölcs. A hasmenést erősen fogja, coli baktériumellenes hatása ismert.
védő hatásuk van olyan betegségekkel szemben, mint a rák, a szív-érrendszeri betegségek és talán a Parkinson-Alzheimer kór.
segít megoldani az emlékezési problémákat, lassítja az öregedést és a motoros funkciók elvesztését
A fekete áfonya termése összehúzó (adstringens), antibakteriális és a hajszálerek törékenységét csökkentő, levelei pedig enyhe vércukorszint-csökkentő hatásúak.
vizenyõ, csúz, légcsõhurut, a vérnyomás zavarai, epilepszia esetében használják
Termése hasmenés, láz, bélféreg, vérzés, szájbetegség ellen jó hatású
A benne levő mirtillin javítja a vénák és az artériák falának rugalmasságát, legalábbis hozzájárul ennek fenntartásához, csökkenti a hajszálerek törékenységét. fogínygyulladás
Levele cukorbajra jó, akár nyersen is
szív és érrendszeri betegségek gyógyítójának, illetve a látószervünk különféle betegségeire használják, valamint baktériumölõ hatása is ismert
hólyaghurut, belsõ vérzések ellen
Hasmenés

Alkalmazások:

a terméseket antibiotikus tulajdonságaik alapján hasmenési állapotok kezelésére használták
A leveleknek vérnyomáscsökkentő, vizelethajtó és köhögéscsillapító hatása van teába téve, míg a terméseit nyersen vagy szárítva fogyasztják, esetleg teaként vagy gyógypálinkának elkészítve gyomorbajok és hasmenések esetén isszák. A fitoterápiában a terméseket összehúzó és antibakteriális hatásuk miatt nyersen, szárítva vagy kompótnak elkészítve ajánlják hasmenéses állapotok kezelésére. A termésben található mirtillin a gyűjtő- és verőérfalak rugalmasságának fenntartásához és a hajszálerek törékenységének csökkentéséhez járul hozzá. A termések hatóanyagai ezen kívül szembetegségek (például szürkületi vakság, szembevérzések utáni állapotok, szemideg- és érhártya gyulladások) kezelésében játszhatnak szerepet. A leveleket enyhe vércukorszint-csökkentő hatásuk miatt a gyógyszeres terápia kiegészítésére szánt teakeverékek alkotórészeként hasznosítják
Termése lekvár, szörp, bor alakjában hatásos házi patikaszer. Az áfonyabor erősítő hatású, amely az öregkori krónikus bélhurutos állapotot is kedvezően befolyásolja.

Figyelmeztetések:

A fekete áfonya leveleinek túlzott fogyasztása mérgezést idézhet elő, gyümölcsének nincsen ismert toxicitása.

Teája:

Leveles zöld ágaiból élvezeti teát forráznak, ez keverhető málna, szeder, szamóca leveleivel. A teát a cukorbetegek az alapkezelés kiegészítésére használják.
Teája szemborogatásra és élvezeti teaként egyaránt jó
A levébõl fõzött tea epe –és hólyagbetegségek orvossága, vesetisztító
Teája a cukorbaj ellenszere, szélhajtó, vizelethajtó, bélhurutot megszüntető, de a vese és a hólyagbántalmak ellen is jó hatású. mindennapi üdítőital

Teakészítés:

Egy recept (a sok közül): áfonyalekvár rummal. A megtisztított, megmosott áfonyát kevés vízben fõzzük, majd átpasszírozzuk, és egy kg-hoz 50 dkg cukrot számítva, fél dcl 40%-os rummal kellõ sûrûségûre fõzzük. Üvegekbe téve tartósítószerrel kezeljük a felületét, lekötözzük, kigõzöljük, és hûvös helyen tároljuk

 

Az áfonya nehezen gyökeresedő növény, házilag munkaigényesen szaporítható. Legáltalánosabb szaporítási módja a zölddugványozás; július elején vágják le a keményedő, de még zöld hajtásokat, 12 cm-es darabokra, az alsó 8 cm-es részről eltávolítják a leveleket, a felsőket meghagyják. Kisebb cserepekbe, műanyag poharakba, tőzegbe ültetik, majd párafüggöny alatt tartják, kb. 6 hét szükséges a gyökeresedéshez, ezt követően nagyobb méretű (2 dm3) cserépben vagy ládában nevelik egy évig, majd kiültetik szabadföldbe. A kis cserjéket ősszel vagy kora tavasszal mindig egyenként ültetik 1,2 m tő-, 2,4 m sortávolságra egymástól. A savanyú talajt és a napos fekvésű helyet kedveli.

Áfonya, vörös

Név:

Vaccinium vitis-idaea („az Ida-hegy szőlője”)
piros kokojza, piros áfonya, áfinya, fekete kokojza, benge, téli zöld

Leírás:

alacsony termetű cserje. 10-30 cm magas, örökzöld félcserje. heverõ szárú törpecserje

A szár hengeres, kúszó, vége felemelkedő, bõrszerû

Gyökere főgyökerekből és végződéseiknél finoman eloszló hajszálgyökerekből, valamint véletlenül, a kúszó szár és rizómák mentén gumókban megjelenő gyökerekből áll. Az elágazó rizómáknak számos hajszálszerű gyökerük van. A növény maximum gyökeresedési mélysége 10-55 cm, a kifejlett növény 80%-a a földfelszín alatt található

Levelei télen is zöldek, és vastagok, A levelek visszás-tojásdadok, áttelelők, bőrneműek, szélükön visszahajlók. Sötétzöldek, alul világosabbak, szórtan mirigyesen pontozottak. Levelei fényesek, élük enyhén csipkézett, csúcsuk gyakran kicsípett.áttelelők, borneműek, spirális alakzatban elhelyezkedők. Felső részük sötétzöld, alul halványzöldek, felületük viaszos, szórt mirigyes pontozásúak.

fehértől a halványrózsaszínű virágai, A virágok végálló, lekonyuló fürtben csoportosulnak, rövid kocsányúak, illatosak. A párta 8-10 mm hosszú harang alakú, négy cimpájú, fehér vagy rózsaszín.

A termés gömbölyű vörös bogyó, íze savanykás, kesernyés,

Virágzás:

Tavaszi virágzás 3-4 héten keresztül, május - augusztus

Érés:

Nyáron és kora ősszel, július vége, augusztus

Élőhelye:

erdei fenyvesek,igazi hegyvidéki faj, mely a Borostyánkő-hegységben, a Bükkben és az Eperjes-Tokaji hegyláncban szórványos, a Kárpátok egész hegyvonulatában savanyú talajokon viszont gyakori. Lucosok, erdei fenyvesek, fenyérek, henye fenyvesek, havasi és alhavasi rétek Igazi hazája Észak-Európa, ott a tundrák, erdõs tundrák és tajgák növénye. Közép-Európában csak a hegyek magasabb régióiban él, s többnyire a nyers ásványi talajok növénye. Hazánkban a Zempléni-hegységben, illetve Nyugat- Dunántúl néhány pontján (például az Ôrségben, Göcsejben, a Kõszegihegységben, illetve a Mecsekben) él. Ritka, védett faj

Gyűjtése:

Feldolgozás:

mivel levelei vastagok, gyorsan kell szárítani, különben hamar megbarnulnak

Felhasználási részek:

levele

Hatások:

Magas a csersav- és foszfortartalma, kitűnő vértisztító gyümölcs. A hasmenést erősen fogja, coli baktériumellenes hatása ismert. Régóta ismert gyógyszere az orbáncnak, a szénaláznak, az idegzsábáknak, a vese és hólyagbajoknak; idült hasmenésnél, bélférgesedés ellen is hasznos. A mirigyekre regeneráló, élénkítő hatást gyakorol, különösen kedvező hatása van a nemi mirigyekre.
húgyúti fertõzések kezelésére
fokozza a szem alkalmazkodó képességét a csökkent erősségű fénnyel szemben, amit szürkületi vakságnak nevezünk, javítja a gyűjtőerek és verőerek rugalmasságát, legalábbis hozzájárul ezek fenntartásához, csökkenti a hajszálerek törékenységét, a visszerek gyulladását, gátolja a vérrögképződést.
védő hatásuk van olyan betegségekkel szemben, mint a rák, a szív-érrendszeri betegségek és talán a Parkinson-Alzheimer kór.
segít megoldani az emlékezési problémákat, lassítja az öregedést és a motoros funkciók elvesztését
antibakteriális, vizelethajtó (diuretikus) és összehúzó (adstringens).
A vörös áfonya levelei húgyúti fertőtlenítő szerként használhatók.

Alkalmazások:

A szeszes kivonat a bőrgombák, kórokozók fejlődését gátolja. Ehhez jól záró üvegben egészségügyi szeszt töltünk a bogyókra, annyit, hogy ellepje. Három napi állás után letöltjük a szeszt, ezzel ecseteljük a sebeket, a gombás bőrfelületet.
Préseljük ki a levét, és azt fogyasszuk rögtón a préselés után! A magja és a héja emészthetetlen.

Figyelmeztetések:

alkalmazásakor gyomorirritáció fordulhat elő. megfelelő hatás kifejtéséhez a húgyutakban lúgos "környezet" szükséges, ami a kezelés első 3 napjában szódabikarbóna (naponta 3-5 alkalommal 1 késhegynyi) vagy natrium citrát (naponta 3-szor 1 g), ill. bőséges növényi táplálék fogyasztásával "állítható" be.
a vörös áfonya nagyobb mértékű alkalmazásakor gyomorirritáció fordulhat elő

Teája:

A levelek vizes főzete a húgyutakat fertőtleníti.

Teakészítés: